Mühendislik Tamamlama

Merhabalar,

Bu sayfada yol göstermesi ve fikir vermesi adına mühendislik tamamlama sürecinden ve bu süreçte neler ile karşılaştığımdan bahsedeceğim.

Kayıt süreci : Benim seçtiğim bölüm Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve bu bölümde mühendislik tamamlamaya başladım. İlk işiniz kayıt yaptırma aşaması. Bu aşamada öğrenci işleri birimi ile muhatap oluyorsunuz. Sizden bazı evraklar(diploma aslı ve fotokopisi, 5 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi) istiyorlar. Bu evrakları getirip teslim ediyorsunuz ve size ait bir öğrenci dosyası açıyorlar, bu dosyayı da size doldurtuyorlar. Ardından size bir danışman hoca ataması yapılıyor. Akabinde öğrenci numaranızı da veriyorlar ve artık kaydınız tamamlandı. Artık bir üniversiteli olduk ve ilk adımı attık 🙂

Ders sayıları ve ders isimleri : Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği faküktesinde 2018-2019 eğitim-öğretim dönemi öncesine kadar ders sayısı YÖK’ün belirlediği kadar yani 10’du. Bu sene(2018-2019) bu ders sayısı arttırılmış ve 12’ye çıkarılmış. Yapay Zeka ve Diferansiyel Denklemler dersi eklenmiş.

Güz Dönemi Dersleri : 7 Adet

  1. Diferansiyel Denklemler
  2. Ayrık Yapılar
  3. Nesneye Dayalı Programlama
  4. Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi
  5. İşletim Sistemleri
  6. Yazılım Mühendisliği
  7. Algoritma Tasarımı ve Analizi

Bahar Dönemi Dersleri : 5 Adet

  1. Veritabanı Yönetim Sistemleri
  2. Sistem Programlama
  3. Bilgisayar Ağları
  4. Veri Yapıları
  5. Yapay Zeka

Devam zorunluluğu : Hocalar derslere devam istiyor ve genel olarak devamsızlık konusunda hassaslar.

Ders işlenişi : Özellikle Diferansiyel Denklemler ve Ayrık Yapılar dersini veren hocanın(Öğretim Görevlisi Umut KURAN) ders işleyişi çok hoşuma gidiyor. Her konuyu her ayrıntıyı tane tane, hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatıyor. Dersin kendisinden ve işlenişinden keyif alıyorsunuz.

İşletim Sistemleri dersi de çok verimli derslerden biri. Bu dersi de Öğretim Görevlisi M. Bilal ER veriyor. Bu iki hoca öğrencilerin tabiri ile kral hoca sınıfına giriyor 🙂  Derste ingilizce kaynak üzerinden gidiyor. Alanında kendini yetiştirmiş bir hoca olduğu konuya hakimiyetinden belli oluyor.

Yazılım Mühendisliği dersi sözel bir ders. Ders slayt üzerinden işleniyor. Dersi veren hoca ise Yrd. Doç. Dr. M. Fatih TÜYSÜZ. Kendisinin alanının ağ yapıları olduğunu duydum. Ama proje geliştirme konusunda bilgisi olduğu çok açık.

Nesneye Dayalı Programlama : Dersin teori ve laboratuar olmak üzere iki bölümü var. Önce teori kısmında ders hocası Dr.Öğr.Üyesi Nagehan İlhan. konuyu slayt üzerinden anlatıyor. Daha sonra laboratuar bölümünde de anlatılan bu teori kısmının uygulaması yapılıyor. Uygulama dersine giren hoca ise Arş. Gör. M. UMUT SALUR.

Algoritma Tasarımı ve Analizi dersinde ise önce algoritma karmaşıklığı hesaplaması ile başlanıyor. Daha sonra sıralama, arama algoritmaları ile ders devam ediyor. Dersin hocası bölüm başkanı olan Yrd. Doç. Serdar Çiftçi. Derste kaynak olarak Introduction to Algorithms adlı kitabı kullanıyor. Derse devam konusunda çok serttir. Kendimden bilirim çünkü ilk hafta derse 5 dakika geç geldiğim için beni derse almadı. İki çocuğum var, çocukları kreşe bırakıyorum ve evim üniversiteye en uzak mesafede, en azından 15 dakika geç gelsem ve yok yazsanız ancak içeri alsanız dedim. Kendisi de HAYIR dedi. Bölümde işleri sıkı tutarak ve disiplinle bazı şeyleri yola koymayı düşünüyor.